- Σίμων
- I
Όνομα διαφόρων ιστορικών προσώπων.1. Ο Ιππιατρικός. Αθηναίος που έζησε στο τέλος του 5ου αι. π.Χ. και είχε γράψει Περί ιππικής. Οι γνώμες του πάνω σ’ αυτό το θέμα θεωρούνταν μεγάλου κύρους, και ο Ξενοφών έχει επαινέσει την παρατηρητικότητα του και την ακριβολογία του.2. Φιλόσοφος, μαθητής του Σωκράτη. Ήταν σκυτοτόμος (υποδηματοποιός) και είχε εργαστήριο όπου, κατά το Διογένη το Λαέρτιο, σύχναζε ο Σωκράτης. Ο Σ. κρατούσε σημειώσεις από τις διάφορες συζητήσεις που γίνονταν εκεί και έγραψε 33 σκυτικούς, όπως αποκαλούνται διάλογους.3. Κληρονομικός αρχιερέας, στρατηγός και εθνάρχης των Ιουδαίων (142-135 π.Χ.). Ήταν αδελφός του Ιούδα Μακκαβαίου και είχε εξαιρετικές πολιτικές και διοικητικές ικανότητες. Στα χρόνια του, η αρχιερατική δυναστεία που ίδρυσε ο αδελφός του Ιωνάθαν, αναγνωρίστηκε επίσημα από το Σελευκίδη Δημήτριο B’ και από τη Ρώμη. Δολοφονήθηκε από το Σύρο στρατηγό Πτολεμαίο και διάδοχος του ανακηρύχτηκε ο ικανότατος γιος του Ιωάννης Υρκανός A’.4. Αρχιεπίσκοπος στη Θήβα, που έζησε το 14o αι. και έγραψε ύμνους στον αυτοκράτορα Ιωάννη Καντακουζηνό.5. Γιατρός του τέλους του 13ου και των αρχών του 14ου αι. Έγραψε για τις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Ήταν γιατρός των παπών Νικόλαου Δ’ (1288-1292) και Βονιφάτιου H’ (1294-1303).IIΌνομα αγίων της Αν. Ορθόδοξης Εκκλησίας.1. Ένας από τους 12 απόστολους. Ονομαζόταν και Ζηλωτής γιατί, ίσως, ήταν μέλος της θρησκευτικοπολιτικής ιουδαϊκής οργάνωσης των Ζηλωτών πριν γίνει απόστολος του Ιησού. Επίσης αναφέρεται και ως Καναΐτης ή γιατί καταγόταν από την Κανά ή γιατί η λέξη αυτή στην αραμαϊκή σημαίνει ζηλωτής. Κήρυξε το Ευαγγέλιο στην Περσία και στην Αίγυπτο, όπου και μαρτύρησε. Μερικοί υποστηρίζουν ότι μαρτύρησε στην Αγγλία, αλλά χωρίς επιβεβαίωση. Η αρχαία παράδοση τον ταύτισε με το Σ. αδελφό (εξάδελφο) του Ιησού, που είχε διοικήσει την Εκκλησία της Ιερουσαλήμ από το 62 ως το 107, μαρτυρώντας σε ηλικία 120 ετών. Η μνήμη του τιμάται τη 10η Μαΐου.2. Ιδρυτής της μονής Σίμωνος Πέτρας στον Άθω. Η μνήμη του τιμάται την 28η Δεκεμβρίου.
Ο Άγιος Σίμων, ένας από τους δώδεκα απόστολους, γλυπτό σε μάρμαρο του Φραντσέσκο Μοράτι, έργο του 18ου αι., (Άγιος Ιωάννη, Λατερανό).
* * *(I)ὁ, Α1. όνομα ενός από τους Τελχίνες2. συνεκδ. αυτός που μαζί με άλλους κάνει το κακό («οἶδα Σίμωνα καὶ Σίμων ἐμέ», Ζηνόβ.)3. ονομασία ριξιάς στο παιχνίδι τών κύβων.[ΕΤΥΜΟΛ. Ο τ. συνδέεται με τη λ. σīμός*, αν και το βραχύ -ĭ- τού τ. παραμένει δυσερμήνευτο].————————(II)ο, ΝΜΑ(ο επιλεγόμενος Μάγος) εκπρόσωπος τού Γνωστικισμού, μάγος και αιρεσιάρχης τών αποστολικών χρόνων, ο οποίος αποδοκιμάστηκε από τον απόστολο Πέτρο επειδή προσπάθησε να εξαγοράσει με χρήματα τη δύναμη τής χάριτος τού Αγίου Πνεύματος.
Dictionary of Greek. 2013.